Zdravlje u svakom životnom dobu

Vivomixx sachets et capsules
Djevojčica sa Daisy razmišljanja u zelenom u proljeće

Vivomixx® za decu

Svaki čovek ima specifičnu i jedinstvenu mikrobiotu. Digestivni sistem bebe pre rođenja je sterilan. Na rođenju, tokom porođaja i prolaska kroz vaginalni kanal, beba dobija dobre i loše bakterije od svoje majke. Kasnije, beba dobija bakterije preko majčinog mleka. Mikrobiota se postepeno razvija i može se reći da do treće godine dete ima formiranu crevnu mikrobiotu, koja će ga pratiti tokom celog života.

Zašto su deca osetljivija?

Uravnoteženu mikrobiotu većinom čine dobre bakterije, među kojima su i bakterije koje nam pomažu da bolje varimo hranu i resorbujemo hranjive materije. Zdrava mikrobiota važna je i za pravilan razvoj dece.

Neki faktori mogu promeniti crevnu mikrobiotu i dovesti do gubitka ravnoteže dobrih i loših bakterija kod dece:

 • Neuravnotežena crevna mikrobiota majke tokom trudnoće i prenos tako izmenjene mikrobiote tokom porođaja na dete
 • Porođaj carskim rezom onemogućava adekvatnu kolonizaciju majčinom florom
 • Ukoliko se dete ne doji
 • Način ishrane i svakodnevne životne navike
 • Uticaj okoline

Ti poremećaji mogu otežati normalan razvoj novorođečeta i malog deteta te uzrokovati:

 • Crevne pobleme, kao što su stomačni bolovi, grčevi, kolike, nadutost i poremećaj pokretljivosti creva
 • Umor, alergije

Kako Vivomixx® može pomoći vašem detetu?

Vivomixx® pomaže u održavanju ravnoteže crevne mikrobiote i podstiče zdrav razvoj deteta. Preporučenu dozu treba prilagoditi težini deteta i simptomima.

„Dobre bakterije su važne za zdrav rast“

Par s praznim tableta s doručkom na kuhinji

Vivomixx® za odrasle

Bakterije obično povezujemo sa bolestima, mada je naše telo puno bakterija koje značajno doprinose našem zdravlju. Kod zdravih odraslih osoba u crevnoj mikrobioti prirodno se održava ravnoteža dobrih i potencijalno štetnih bakterija. Dobro zdravlje u značajnoj meri zavisi od te ravnoteže.

Crevna ravnoteža na testu

Neke osobe imaju sreću da naslede dovoljno raznovrsnu crevnu mikrobiotu bogatu bakterijama koje doprinose zdravlju organizma. Neki nisu te sreće, pa naslede manje uravnoteženu floru što može dovesti do gastrointestinalnih poremećaja. Uz ove genetske aspekte i mnoge druge okolnosti mogu uticati na ovu ravnotežu koja je toliko važna za naše zdravlje. Znamo da ishrana ima ključnu ulogu i da antibiotici mogu naškoditi našoj crevnoj mikrobioti, ali ono što ne znamo jeste da redovno i umereno vežbanje sprečava negativne efekte i disbalans creva koji mogu uzrokovati stres, anksioznost i depresija.

Posledice disbalansa mikrobiote

Smanjene dobrih bakterija i povećanje broja patogenih bakterija uzrokuje disbiozu koja može dovesti do poremećaja rada creva poput stomačnih bolova, grčeva, nadutosti, povećanja količine gasova i poremećaja rada creva. Disbioza može dovesti i do prenosa patogenih bakterija u druge delove tela i uzrokovati, na primer, vaginalne infekcije ili infekcije urinarnog trakta. Disbioza menja crevnu barijeru, što može dovesti do intolerancije na hranu, alergije i hroničnih oboljenja digestivnog trakta.

Kako održati ravnotežu?

Kako bi se očuvala normalna crevna mikrobiota treba voditi računa o načinu života i jesti hranu koja je bogata pre i probioticima, ukoliko je moguće izbegavati lečenje antibioticima, baviti se sportom i opuštati se!
Ukoliko dođe do ozbiljne disbioze, što se događa nakon lečenja antibioticima ili nakon nekog drugog događaja koji uzrokuje poremećaj ravnoteže naše mikrobiote, treba primeniti probiotike, dobre bakterije, koje pomažu u zaštiti našeg organizma.

„Za dobro zdravlje važno je održavati ravnotežu crevne mikrobiote.“

Vivomixx® za starije osobe

Biti starija osoba (deda i baba) u današnje vreme znači većinu vremena biti aktivan, samostalan i povremeno živeti u porodičnom okruženju sa decom u kući. U sadašnje vreme medicinski i društveni napredak omogućio je starijim osobama mnogo aktivniji život nego što je to bilo ranije. Danas je prosečni životni vek mnogo duži, pa zdravo starenje predstavlja svakodnevni izazov.

Crevna mikrobiota se smatra zasebnim organom koga čine milijarde bakterija koje doprinose našem zdravlju. Kao i svi drugi organi, podleže promenama i vremenom postaje manje efikasan, naročito u procesu varenja i imunološke zaštite.

Uticaj starenja na našu crijevnu mikrobiotu

Kako starimo, smanjuje se broj laktobacila i bifidobakterija u crevima i usporava se crevna peristaltika što ima uticaj na proizvodnju masnih kiselina kratkih lanaca koje su neophodne za normalno funkcionisanje crevne sluznice. Tako počinje poremećaj crevne mikrobiote.

Uticaj na zdravlje

Naša mikrobiota vremenom postaje manje efikasna ali i mi menjamo navike i manje pažne poklanjamo ishrani, više sedimo, pijemo više lekova i lošije spavamo.

 • Poremećaj rada creva (stomačni bolovi, grčevi, nadutost, gasovi, poremećaj pokretljivosti creva)
 • Rast patogena koji uzrokuju urinarne infekcije
 • Fiziološko smanjenje imunološke obrane
 • Početak hroničnih bolesti
 • Promene u metabolizmu šećera, masti i proteina koje mogu dovesti do razvoja bolesti, poput dijabetesa.

Kako zaštititi crevnu mikrobiotu tokom starenja?

Kako starimo vrlo je važno da zašititimo crevnu mikrobiotu, buduću da ona ima ključnu ulogu za dobro funkcioniranje metabolizma. Pre svega, mnogo pažnje treba posvetiti zdravom načinu života: uravnoteženoj ishrani sa puno pre i probiotika, ukoliko je moguće izbegavati lečenje antibioticima, baviti se sportom i naučiti da se opustimo.
Nakon lečenja antibioticima i drugih događaja koji mogu poremetiti ravnotežu mikrobiote, probiotici su vrlo korisni za zaštitu korisnih bakterija u našem digestivnom sistemu i zdravo starenje.

„Zdrava crevna mikrobiota za zdravo starenje.“