Zdravlje u svakoj životnoj dobi

Za decu
Za odrasle
Za starije osobe
Gdje se može naći Vivomixx
Vivomixx sachets et capsules
Djevojčica sa Daisy razmišljanja u zelenom u proljeće

Vivomixx za decu

Svako ljudsko biće se rađa sa specifičnom i jedinostvenom mikrobiotom. Digestivni sistem bebe pre rođenja je sterilan. Na rođenju, tokom porođaja i prolaska kroz vaginalni kanal, beba dobija dobre i loše bakterije od svoje majke. Kasnije se bakterije prenose preko majčinog mleka. Mikrobiota se postepeno razvija i do treće godine se može reći da dete ima zrelu crevnu floru, koja će ga pratiti tokom celog života.

Zašto su deca osetljivija?

Uravoteženu mikrofloru većinom čine zdrave bakterije, među kojima su i probiotici koji nam pomažu da bolje varimo hranu i resorbujemo hranjive materije. Zdrava mikrobiota važna je i za dobar fiziološki razvoj dece.

Neki faktori mogu promeniti crevnu mikrofloru i dovesti do gubitka ravnoteže dobrih i loših bakterija kod dece:

 • neuravnotežena crevna flora majke tokom trudnoće i prenos tako izmenjene crevne flore tokom porođaja
 • Porođaj carskim rezom onemogućava adekvatnu kolonizaciju majčinom florom
 • Ako se dete ne doji
 • Način ishrane i stil života
 • Uticaj okoline

Ti poremećaji mogu otežati normalan razvoj novorođečeta i malog deteta te uzrokovati:

 • Crevne pobleme, kao što su stomačni bolovi, grčevi, kolike, nadutost i poremećaj pokretljivosti creva
 • Umor, alergije

Kako Vivomixx® može pomoći vašem detetu?

Vivomixx® pomaže u održavanju ravnoteže crevne flote i podstiče zdrav razvoj deteta. Preporučenu dozu treba prilagoditi težini deteta i simptomima.

„Dobre bakterije su važne za zdrav rast“

Par s praznim tableta s doručkom na kuhinji

Vivomixx za odrasle

Bakterije obično povezujemo s bolestima, mada je naše telo puno bakterija koje značajno doprinose našem zdravlju. Kod zdravih odraslih osoba crevna mikroflora prirodno održava ravnotežu dobrih i potencijalno štetnih bakterija. Dobro zdravlje uveliko zavisi od te ravnoteže.

Crevna ravnoteža na testu

Neke osobe imaju sreću, pa naslede dovoljno raznovrsno crevnu floru, bogatu bakterijama koje doprinose zdravlju organizma. Neki nemaju tu sreću, pa naslede manje uravnoteženu floru što može dovesti do gastroenteroloških poremećaja. Uz ove genetske aspekte i mnoge druge okolnosti mogu uticati na ovu ravnotežu koja je toliko važna za naše zdravlje. Znamo da ishrana ima ključnu ulogu i da antibiotici mogu naškoditi našoj crevnoj flori, ali ono što ne znamo jeste da redovno i umereno vežbanje sprečava negativne efekte i disbalans creva koji mogu uzrokovati stres, anksioznost i depresija.

Posledice disbalansa mikrobiote

Smanjene dobrih bakterija i povećanje broja patogenih bakterija uzrokuje disbiozu koja može dovesti do poremećaja rada creva poput abdominalnih bolova, grčeva, nadutosti, povećanja količine gasova i poremećaja peristaltike. Disbioza može dovesti i do prenosa patogenih bakterija u druge delove tela, i uzrokovati, na primer, vaginalne infekcije ili infekcije urinarnog trakta.
Disbioza menja crevnu barijeru, što može dovesti do intolerancije na hranu, alergije i hroničnih poremećaja digestivnog trakta.

Kako održati ravnotežu?

Kako bi se očuvala normalna crevna flora treba voditi računa o načinu života i jesti hranu koja je bogata pre i probioticima, ukoliko je moguće izbegavati lečenje antibioticima, baviti se sportom i opuštati se!
Ukoliko dođe do ozbiljne disbioze, što se događa nakon lečenja antibioticima ili nakon nekog drugog događaja koji uzrokuje poremećaj ravnoteže naše mikrobiote, treba primeniti probiotike, dobre bakterije, koje pomažu u zaštiti našeg organizma.

„Za dobro zdravlje važno je održavati ravnotežu crevne mikroflore.“

Vivomixx za starije osobe

Biti starija osoba (deda i baba) u današnje vreme znači većinu vremena biti aktivan, samostalan i povremeno živeti u porodičnom okruženju sa decom u kući. Medicinski i društveni napredak omogućava starijim osobama mnogo aktivniji život nego prethodnim generacijama. U našem društvu, u kojem je prosečni životni vek mnogo duži, svakodnevni izazov je zdravo starenje.

Naša crevna mikrobiota smatra se zasebnim organom koga čine milijarde bakterija koje doprinose našem zdravlju. Kao i svi drugi organi, podleže promenama i vremenom postaje manje efikasan, naročito u procesu varenja i imunološke zaštite.

Uticaj starenja na našu crijevnu mikrofloru

Kako starimo, smanjuje se broj laktobacila i bifidobakterija u crevima i usporava se crevna peristalika što ima uticaj na proizvodnju masnih kiselina sa kratkim lancima koje su neophodne za crevnu sluznicu. Tako počinje poremećaj ravnoteže.

Uticaj na zdravlje

Naša mikrobiota vremenom, postaje manje efikasna, ali i mi menjamo navike i manje pažne poklanjamo ishrani, više sedimo, pijemo više lekova i lošije spavamo.
Svi ti faktori uzrokuju mnogo simptoma i poremećaja:

 • Poremećaj rada creva (abdominalni bolovi, grčevi, nadutost, gasovi, poremećaj pokretljivosti creva)
 • Rast patogena koji uzrokuju urinarne infekcije
 • Fiziološko smanjenje imunološke obrane
 • Početak hroničnih bolesti
 • Promene u metabolizmu šećera, masti i proteina koje mogu dovesti do razvoja bolesti, poput dijabetesa.

Kako zaštititi crevnu floru tokom starenja?

Kako starimo vrlo je važno zašititi mikrobiotu, buduću da je ključna za dobro funkcioniranje metabolizma. Pre svega, mnogo pažnje treba posvetiti zdravom načinu života: uravnoteženoj ishrani sa puno pre i probiotika, ukoliko je moguće izbegavati lečenje antibioticima, baviti se sportom i naučiti da se opustimo.
Nakon lečenja antibioticima i drugih događaja koji mogu poremetiti ravnotežu mikrobiote, probiotici su vrlo korisni za zaštitu korisnih bakterija u našem digestivnom sistemu i zdravo starenje.

„Zdrava crevna flora za zdravo starenje.“