Fizička aktivnost i rad creva

Izađite napolje, hodajte, krećite se! To je jedan od važnih načina da se dobro osećate.

Kada govorimo o poremećaju crevne mikrobiote, obično mislimo na ishranu, probiotike i kako da se nosimo sa stresom. Ali, jeste li znali da redovno vežbanje, čak i ako je sasvim umereno, može pozitivno uticati na funkciju creva?

Znamo da intenzivno bavljenje sportom može oslabiti crevnu sluznicu, dok umereno i redovno vežbanje pojačava i razvija otpornost na sezonske bolesti.

Vivomixx® pomaže i kod digestivnog poremećaja tokom intezivnog bavljenja sportom

Mnogi sportisti koji su izloženi intenzivnom fizičkom naporu imaju određene stomačne probleme.

Prilikom bavljenja određenim sportskim disciplinama, poput petoboja, triatlona, maratona i sličnih, sportisti često imaju ozbiljne gastrointestinalne simptome (nadutost, mučninu, bolove u stomaku, proliv, krvarenje iz čmara i slično) što negativno utiče na njihovu spremnost za vreme trke. Nekada, ovi problemi mogu biti razlog odustajanja od takmičenja.

Uzrok ovih simptoma još nije razjašnjen; moguće je da dolazi do redistribucije krvi tokom fizičke aktivnosti.

Da bi se kompenzovala povećana potreba za kiseonikom u mišićima, snadbevanje krvlju drugih organa kao što su jetra i creva, je manja za 50 do 80%. Druga hipoteza povezuje te gastroenterološke poremećaje sa povećanom propustljivošću tankog creva tokom fizičkog napora. Poremećaj funkcije crevne barijere može uzrokovati upalu sa posledičnim izlučivanjem citokina koji doprinose poremećajima tokom i posle fizičkih napora.

Prema najnovijim saznanjima, u crevima se nalazi najveći deo (80%) imunološkog sistema. U njima se odvijaju važne metaboličke funkcije bitne za ceo organizam, tako da ne iznenađuje informacija da mnogi naučnici smatraju creva “drugim mozgom” ljudskog tela. Jaka i zdrava crevna mikrobiota omogućava normalan rad creva što pozitivno utiče na ceo organizam. Naše telo u celini treba posmatrati kao složeni sistem u kojem su razni organi i sistemi čvrsto uzajamno povezani i u kojem creva apsolutno imaju ulogu od primarne važnosti.

Zdrava crevna mikrobiota čuva vaše zdravlje!