Creva i fizička aktivnost

Izađite napolje, hodajte, krećite se! To je jedan od važnih načina da se osećate dobro

Kada govorimo o poremećaju crevne flore, obično mislimo na ishranu, probiotike i kako da se nosimo sa stresom. Ali, jeste li znali da redovno vežbanje, čak i ako je sasvim umereno, može stimulisati crevnu funkciju?

Znamo da intenzivno bavljenje sportom može oslabiti crevnu sluznicu, dok umereno i redovno vežbanje pojačava i razvija otpornost na sezonske bolesti.

Vivomixx pomaže i kod digestivnog poremećaja tokom intezivnog bavljenja sportom

Mnogi sportisti koji su izloženi intenzivnom fizičkom naporu imaju određene stomačne probleme.

Prilikom bavljenja određenim sportskim disciplinama, poput petoboja, triatlona, maratona i sličnih, sportisti često imaju ozbiljne gastrointestinalne simptome (nadutost, mučnina, bol u stomaku, proliv, krvarenje iz čmara i slično) što negativno utiče na njihovu spremnost za vreme trke. Takvi problemi često mogu uzrokovati i odustanje od takmičenja.

Uzrok tih simptoma još nije razjašnjen; prvo moguće tumačenje je drugačija redistribucija krvi tokom fizičke aktivnosti.

Da bi se kompenzovala povećana potreba za kiseonikom u mišićima, snadbevanje krvlju drugih organa kao što su jetra i creva, je manja za 50 do 80%. Druga hipoteza povezuje te gastroenterološke poremećaje sa povećanom propustljivošću tankog creva tokom fizičkog napora. Poremećaj funkcije crevne barijere može uzrokovati upalu sa posledičnim izlučivanjem citokina koji doprinose poremećajima tokom i posle fizičkih napora.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Prema najnovijim saznanjima, u crevima se nalazi najveći deo (80%) imunološkog sistema. U njima se odvijaju važne metaboličke funkcije bitne za ceo organizam, tako da ne iznenađuje da mnogi naučnici smatraju creva “drugim mozgom” ljudskog tela. Jaka i zdrava mirkoflora creva pomaže da creva normalno rade što ima pozitivan efekat na ceo organizam. Naše telo u celini treba posmatrati kao složeni sistem u kojem su razni organi i sistemi čvrsto uzajamno povezani i u kojem creva apsolutno imaju ulogu od primarne važnosti.

Ravnoteža crevne flore čuva vaše zdravlje!

Gdje se može naći Vivomixx®
Vivomixx sachets et capsules