Kao što znate, ishrana igra ključnu ulogu u vašem zdravlju. U stara vremena Hipokrat, otac moderne medicine, govorio je: “Neka hrana bude vaš lek”. Danas su opšte proznati elementi uravnotežene i zdrave ishrane: ishrana bogata povrćem i voćem u kombinaciji sa kvalitetnim belančevinama, mahunarkama i žitaricama.

Ono što verovatno ne znate je kako ishrana utiče na crevnu mikrobiotu. Odabirom odgovarajuće hrane možemo unaprediti kolonizaciju naših creva dobrim bakterijama i učiniti našu mikrobiotu efikasnijom.

Svako može poboljšati crevnu mikrobiotu. Evo nekoliko saveta:

  • Izbegavajte rafinisane šećere i industrijske proizvode. Prerađena hrana neprijatelj je naše mikrobiote i zdravlja.
  • Prepustite se svim vrstama voća i povrća, pa čak i sokovima. Kombinujte voće i povrće, pomešajte boje i ukuse kako biste se snabdeli zalihama vitamina i minerala.
  • Prebiotike unosite barem jednom dnevno. Namirnice kao što su banane, artičoke, paradajz, beli i crni luk podstiču rast dobrih bakterija u crevima.
  • Dodajte fermentisanu hranu u ishranu. Proces fermentacije prirodno pomaže u održavanju ravnoteže creva. Kiseli kupus, jogurt, fermentisano mleko i kiseli krastavci saveznici su vaše mikrobiote.
  • Dajte jelima više ukusa. Začini poput đumbira, kurkume, anisa i komorača podstiču dobro varenje.

Setite se prehrambenih svojstava semenki susama, chia, bundeve ili konoplje sa visokim sadržajem vlakana koje vole bakterije. Konzumirajte bez ograničenja!

Zdrava mikrobiota je ključna za efikasan imunološki sistem i povećava vašu otpornost na bolesti. Budite jaki, razmišljajte i jedite za svoju mikrobiotu!